20% på alle oplevelser hos TrueStoryBrug rabatkoden “truestorydays” (Klik her!)

Bedstegaver.dk

Mandelgave 2022

Jagten på mandelgaven er for mange en ligeså stor del af Juleaften som gaverne, juletræet og de brune pebernødder i kræmmerhuset. Men hvor kommer risalamanden egentlig fra? Hvorfor uddeler vi en mandelgave og hvad er egentlig verdens bedste mandelgave? Her får du svarene på alle de spørgsmål, du har båret rundt på i årevis.

Se alle gaveidéer til årets mandelgave nedenfor.

  Iittala Kastehelmi Fyrfadsstage

  Iittala er kendt for sit flotte let spøjse design i flotte farver. Denne flotte fyrfadsstage i glas kaster et flot lysskær af sig og pynter i ethvert hjem. Stagen med det fine nubrede mønster fåes i 12 forskellige farver, så det er let at finde modtagerens yndlingsfarve.

  93 kr.

  Luksusbrunch for 2 personer

  Lørdag og søndag morgener er bedst brugt på én måde: med en stor, lækker om gang bruch foran sig. Her får I muligheden for at forkæle jer selv med friskbrygget kaffe, juice, wienerbrød, skyr og frisk frugt, så I er sikre på at få en god start på dagen. Tag din bedste ven eller kæreste i hånden til denne lækre oplevelse.

  fra 145 kr.

   Og det var Danmark kalenderen 2023

   En bordkalenderen med 365 sjove, flotte, flabede, men også alvorlige striber om hverdagenssituationer. Altid en sjov gave, som værtindegave, mandelgave, pakkelegsgave eller en anden lejlighed.

   169 kr.

    Flamingo Badedyr

    Denne store flamingoformede madras er perfekt til at slappe af omkring poolen, og dens lyserøde farve vil tilføje en smuk glød til dit poolområde. Flamingo Mega Air Mattress er fremstillet af materialer af høj kvalitet, så du kan være sikker på, at den kan modstå al den sjov og spænding, som dine poolfester byder på. Den er også meget komfortabel takket være dens store liggeflade. Og når du er klar til at tage en pause fra varmen, giver denne flamingo skygge til sine passagerer med sin højde på 2 meter.

    275 kr.

     Kähler Nobili juletræk

     Julehygge skal der til i december. Der skal pyntes, og findes alle de hyggelige juledekorationer frem. Juletræet fra Kähler er den perfekte gave til hende, der samler på julepynt. Det er en serie, så der kan samles sammen i løbet af årene. Det er også en perfekt mandelgave!

     159 kr.

      Hyggespillet

      Et quizspil uden tabere. Der er over 300 underholdende spørgsmål. I skiftes til at svare på interessante, sjove og temmelig uventede spørgsmål. Det kan være ”Hvilken sport ville du synes, det var sjovest at se på, hvis deltagerne var berusede”. Det sætter gang i samtalen rundt bordet. Her blandes stort og småt. Den perfekte værtindegave eller mandelgave, da ventetiden fra julemiddagen til der åbnes gaver, kan være lang! Spillet er også perfekt til nytårsaften!

      139 kr.

       Kähler Hammershøi 2021 JuleKrus

       Der er ikke noget hyggeligere end at drikke kaffe eller te af et julekrus i julen. Giv et julekrus til dem der samler på stellet eller endnu ikke samler på det. Vær med til at sprede traditionen om et julestel. Det er også en perfekt mandelgave!

       136 kr.

        Flot julesweater med julemanden

        Forær en du har kær en dejlig julet strik, der kan holde dem varme hele julemåneden. Strikken er er udført i økologisk bomuld og har selveste julenanden som hovedmotiv. Sweateren er unisex og fås i mange størrelser.

         Sjove plakater, der får smilet frem

         Giv en sjov og sød plakat i gave. Det er både en god, personlig og billig gave eller billig julegave. Du kan personliggøre og designe den med billeder, tekst og grafik, eller du kan vælge mellem en række sjove standardcitater — det er helt op til dig.

         149 kr.

          They see me hoing julesweater

          Forær en du har kær en julesweater der med garanti vil få vedkommende i julehumør. Sweateren er dejlig varm og fremstillet i 100% premium akryl. Mønsteret er overvejende mørkeblåt men med motiv af julemanden i sin kane med solbriller på. Den vil være perfekt til julefrokosten.

          Fra 276 kr.

           Wine not celebrate plakat

           Vinelskere kommer i mange afskygninger og aldre, og denne plakat er den perfekte humorfyldte gaveidé til ham eller hende. Oplagt til typer med dad-joke humor, og ellers bare en sød og drilsk gave til alle vinelskere. 

           Fra 199 kr.

            Gavesæt fra Rudolf Care

            Forkæl en du holder af med dette lækre gavesæt fra Danske RUdolph Care. Sættet består af en silkeblød skummende håndsæbe og en nærende og let håndcreme. Duften er diskret og ingredienserne både svanemærkede og Ecocert. Hele herligheden kommer i et flot malet gavepose i genbrugspapir.

            295 kr.

             Papirblomsterkit

             Sæt kreativiteten i spil med dette kit til hjemmelavede papirsblomster i crepepapir. Kittet indeholder alt hvad du skal bruge til at lave flotte blomsterbuketter til dem du har kær. Forkæl en heldig modtager med en hjemmelavet evighedsudgave af deres yndlingsblomst, eller måske en hel buket.

             Fra 289 kr.

              Termokrus

              Giv et flot termokrus til den, der ofte er på farten. Uanset om det er i bilen på vej til arbejde eller på gå-turen, så er det praktisk og lækkert at have et termokrus ved hånden, så man kan nyde en varm drik undervejs.

              fra 150kr kr.

               Idiot kundskab

               Gider du heller ikke de tørre gamle quizspil med kedelige spørgsmål, der ikke er relevante længere? Idiotkundskab er quiz-spillet helt uden tørre spørgsmål om årstal, videnskabsmænd og hovedstæder. I stedet får du 400 bizarre og underlige spørgsmål. Det kan kun blive en sjov aften! Perfekt som mandelgave juleaften eller værtindegave!

               149 kr.

                Hoptimist

                Der findes en Hoptimist til enhver lejlighed! De er sjove, søde og moderne, passer ind i ethvert hjem.

                160 kr.

                Flødebollekursus

                Kender du en der bare elsker flødeboller? Hvorfor ikke lære at lave dem selv? Kom med til Flødebollekursus med den helt basale gennemgang af håndværket, der vil sætte jer i stand til selv at producere flødeboller hjemme i køkkenet. Her gennemgås opskriften på det lækreste skum, chokoladeovertrækket og alle de små fif, der kan være med til at løfte flødeboller fra dessert til små vidundere.

                fra 299 kr.

                 Gæt en tegning – Junior

                 Gæt en tegning er et sjovt spil, som børnene også kan deltage i. Det er en gave til hele familien, og derfor idéel som pakkelegsgave eller en sjov værtindegave.

                 82 kr.

                  3-i-1 Avocadokniv fra OXO

                  Det er svært at finde én person, der ikke elsker den grønne avocada, og med denne kniv bliver det endnu nemmere at tilberede en lækker avocado mad derhjemmme. Skær avocadoen, fjern stenen med det smarte hulrum i kniven, og få avocadoen ud af skallen i lange skiver.

                   Daim Gigantisk Chokolade 84g 20stk

                   Til chokolade-elskeren over dem alle er her den perfekte gave! Det er en sjov gave, der bestemt vil skabe glæde!

                   349 kr.

                   Ølsmagning hos Bryggeriet Flakhaven

                   Kom på besøg hos Bryggeriet Flakhaven i Odense og find ud af hvilken øltype du er. Du får en rundvisning i Flakhavens mikrobryggeri, samt fortællinger om bryghusets historie, mens du får lov at smage på 5 vidt forskellige øl. 

                   fra 150 kr.

                   Gaveguide: Årets mandelgave

                   Juleaftensdag. Flæskesteg og and er for længst skyllet ned med to store glas rødvind og masser af brun sovs. Aftenen står på traditioner, familiehygge og et håb om en hvid jul, der aldrig rigtig helt finder vej til lige netop dit nabolag. Selvom du er mæt og bæltet er ved at sprække, er der én særlig ting, du har ventet på lige siden sidste jul: Risalamande. Risengrød blandet med flødeskum og vanilje og overhældt med kirsebærsauce. En overdådig juledessert, der udover at smage fantastisk bidrager med et helt særligt formål: En mandel, der skal findes og en pakke der skal åbnes!

                   En leg for hele familien

                   ”Man må ikke grave!” råber kusine Emilie fra den anden ende af bordet. Mor forsøger at bevare roen imens du tålmodigt forsøger at skovle en fornuftig portion risalamande op på din tallerken. ”Man må ikke grave!” råber Emilie igen og hamrer sin gaffel ned i bordet. Du sender hende et overbærende smil og giver mormors gamle glasskål videre til din søster, der er klar til at gå i krig. Morfar er allerede begyndt at tykke løs og han forsøger med det dårligste pokerfjæs at skjule at han ikke har fået mandlen. Spændingen stiger efterhånden som skålen bliver mere og mere tom og desserten bliver indtaget med lynets hast. I et øjeblik tror du at du har fået mandlen, men endnu engang, for ottende år i træk sidder din onkel med et smørret smil i hele ansigtet. ”Ja, så blev det alligevel en god jul,” brummer han. Ak ja. En skønne dag. En skønne dag.

                   Kend din mandelgave historie

                   Selvom juledesserten kan få selv den yngste og ældste gæst til at hoppe og springe af begejstring, er det de færreste, der rent faktisk kender til historien bag vores alle sammens mandelgave. På trods af at det virker usandsynligt, så har risalamanden altså ikke altid stået på de danske juleborde. Mandlen har heller ikke altid været en del af desserten og mandelgaven er også noget, der senere er kommet til. Mandelgavens historie er både mange år gammel og meget dansk.

                   En spise fra Danmark

                   Selvom navnet ’Risalamande’ faktisk er fransk, så stammer den skønne juledessert nu engang fra vores kære fædreland Danmark. For mange år tilbage, var risengrøden den mest kendte juledessert. Dog var både ris og kanel eksklusive eksportvarer og det fik kvinderne i de borgerlige køkkener til at tænke kreativt. I starten af 1900-tallet opdagede kvinderne at de kunne få grøden til at strække længere ved at tilsætte blandt andet flødeskum, en opdagelse der ikke kun gav flere danskere mætte maver, men tilmed skabte en smagfuld juledessert, som de fleste danskere elsker at sætte tænderne i år efter år. Desserten fik af kvinderne det fine franske navn ’Risalamande’.

                   Legen blev til længe før

                   Idéen om at komme en mandel i risalamanden og uddele en gave til den, der efterfølgende fandt den i sin grød, er udsprunget af en gammel fransk selskabsleg. I 1500-tallet menes det at en Fransk skik blandt de fornemmeste kredse på Helligtrekongersdag, gik ud på at bage en bønne eller figur ind i en kage. Gæsterne ved selskabet skulle så finde det skjulte element og vinderen fik lov til at ”være konge” for en dag.

                   En tradition bliver til

                   Som med mange andre gammeldags traditioner og skikke er der delte meninger og holdninger til, hvordan det hele er opstået. Forklaringen ovenfor er blot én af de mest accepterede historier. Den tradition vi kender i Danmark, skulle altså efter sigende være en kombination af en juledessert fra de borgerlige danske køkkener samt en selskabsleg fra det fineste gamle Frankrig. Selvom det måske ikke er alle, der er lige enige om hvor vores traditioner kommer fra, så er det helt tydeligt at det er noget vi er fælles om. Traditionen med risalamande og mandelgave er faktisk én af de traditioner, danskerne er allermest enige om.

                   Sådan holder danskerne jul:

                   • 97% Spiser risalamande
                   • 96% Har én mandel og én mandelgave
                   • 84% Spiser and
                   • 74% Spiser flæskesteg
                   • 70% Har en chokoladejulekalender
                   • 57% Følger en julekalender i TV’et
                   • 48% Bager småkager sammen i julen
                   • 27% Får besøg af julemanden

                   Ovenstående statistik er fra 2017.

                   En hemmelig mandelgave

                   Det er intet som en god gammeldags juletradition, der kan få hele familien op og ringe. Selv de helt små har lært at lege med – lokket til bordet med håbet om at få fingrene i den store firkantede pakke. Men hvad er der egentlig i den hemmelige mandelgave? For mange er risalamanden endda højdepunktet på hele aftenen og det på trods af at kun én enkelt ved bordet ved, hvad der er på højkant. Der er altid én, der står for at opsøge og indkøbe den perfekte mandelgave, skønt der selvfølgelig er delte meninger om hvorvidt man skal købe en sjov mandelgave, der kan få vinderen til at grine eller en god mandelgave, der rent faktisk vil blive brugt til noget. Alle kan få en god idé til en mandelgave – hvis ikke, er der masser af mandelgave ideer at finde på nettet.

                   Forskellige mandelgavetraditioner

                   En mandelgave kan skabe store spekulationer blandt familiemedlemmer. Hvad skal den koste? Hvor skal den købes? Hvem skal være mandelgave ansvarlig til næste jul? Og skal der købes en særlig mandelgave til børn eller blot én mandelgave til hele familien?

                   Mange familier har forskellige traditioner, når det kommer til mandelgaven. Skal du holde jul sammen med nogle, du ikke har holdt jul med før, kan det derfor være en god idé lige at forhøre dig ad, inden du begiver dig ud for at købe mandelgaven. På samme måde er det godt lige at vide om der vil være børn til julefesten eller om du blot skal købe en mandelgave til voksne.

                   Den mest klassiske mandelgave

                   Der vil altid være mandelgaver, der går igen. Dog er den mest klassiske og traditionelle mandelgave: marcipangrisen. Den lille men tunge sukkerbombe kan købes i alle special- og delikatessebutikker men efterhånden også kan i diverse supermarkeder. Den lyserøde gris lavet af sød marcipan stammer helt tilbage fra det ældste danske samfund. Man mener at marcipangrisen var så attraktiv dengang, fordi at grisen var én af danskernes vigtigste fødekilder og at det altså var et symbol herpå.

                   Sidenhen er den blot gået hen og blevet et symbol på julen men den går stadigvæk igen som mandelgave ved mange danske juleborde.

                   Populære mandelgaver

                   Hos de fleste familier varierer mandelgaven år for år for at øge spændingen og overraskelseselementet. Der er dog typisk og ofte gengangere, som kan findes i flere danske hjem. Nogle gaver er bare lidt mere populære end andre. Eksempelvis er brætspil, biografbilletter, lækkerier fra Lakrids by Johan Bülow, Merci chokoladeæske, Wulffmorgenthaler kalender og den føromtalte marcipangris nogle af de danske klassikere.

                   Hvad skal en mandelgave koste?

                   I forhold til budget vælger de fleste familier også at holde sig på omkring de 150-200 kroner. Nogle går dog langt over hvor andre prioriterer nogle sjove gaver til billigere penge. Vi mener dog ikke at beløbet er vigtigt. Det vigtigste er hyggen og selskabet. Derfor kan det også være en god idé på forhånd at have aftalt et beløb, så den, der står for at købe mandelgaven ikke selv skal tage beslutningen om hvorvidt gaven skal koste 80 eller 300 kroner.

                   Her får du seks råd til hvordan du skal få fat i årets mandelgave:

                   Sådan køber du dette års bedste mandelgave:

                   • Hav styr på hvilke gæster, der kommer til festen.
                   • Overvej om du kan købe én gave, der passer til alle eller om du skal købe en mandelgave til børn og en mandelgave til voksne.
                   • Undersøg hvad mandelgaven var sidste år og forrige år – undgå at købe noget, der minder alt for meget om.
                   • Søg mandelgave inspiration på nettet og blandt venner – måske støder du på en genial idé.
                   • Gør noget ekstra ud af gaven og gør den personlig.
                   • Vær ude i god tid – når juleaften kommer for tæt på bliver de gode gaver byttet ud med julepynt eller mandelgaver til overpris.

                   Mandelgave til hele familien

                   Da julen er hjerternes tid, er det mest oplagte naturligvis at købe en mandelgave til hele familien. Med selskabet i centrum er det ikke svært at vælge en gave, der kan glæde alle og enhver. Køber du en mandelgave som alle kan bruge, undgår du sure miner og skuffede blikke og sætter måske endda gang i flere timer med hygge og fest.

                   Herunder får du fem forslag til en mandelgave, der kan glæde hele selskabet.

                   5 Mandelgaver til hele familien:

                   1. En oplevelse for hele familien – måske drømmer familien om at tage i biografen sammen, på flødebollekursus eller en tur i cirkus.
                   2. Det nyeste brætspil – så er der garanti for masser af timers sjov efter risalamanden.
                   3. En julekugle med årstal – forevig mindet om denne juleaften med en sjov julekugle med årstal.
                   4. Julehoptimisten – en tidsløs julefigur, der ingen aldersgrænse har.
                   5. Et gavekort til næste års julemarked i Tyskland eller Sverige – hvem bliver den heldige vinder?

                   Mandelgave til børn

                   Børn er og bliver de nemmeste at købe gaver til. Naturligvis findes der den slags børn, der grådigt river papiret af den ene gave efter den anden, uden i det mindste at skænke giveren en tak eller så meget som et blik. De utaknemmelige børn er derude men langt de fleste børn bliver lykkelige når deres navn bliver læst op fra et gavemærke. Derfor er det også en fornøjelse at købe mandelgaver til børn.

                   Udvalget er absurd og kun fantasien sætter grænser. Vil du købe noget spiseligt er det bare om at vælge det mest farverige og ”ulækre” slik du overhovedet kan finde. Vil du vælge noget praktisk, ja så tænk på om børnene kunne bruge nogle nye farveblyanter til skolen, en ny madkasse eller noget andet skoletilbehør. Vil du være sikker på at børnene bliver beskæftiget de næste mange weekender kan et sjovt brætspil, et PlayStation spil eller en spritny kælk være rigtig gode forslag.

                   5 Mandelgaver til ungerne:

                   1. Kreakits fra en hobbyforretning – så får du ikke alene aktiveret ungerne men måske får du også et nyt slips, et blåmalet fuglehus eller et par filtrede sutsko.
                   2. Entrébilletter til den lokale svømmehal, indendørs legeplads eller klatrehal.
                   3. En kæmpe stor chokoladejulemand – her opfordrer du naturligvis vinderen til at dele med de andre børn.
                   4. En pruttepude eller andre sjove gadgets – er børnene små vil den slags fjollerier gå rent ind.
                   5. Børnevenligt fyrværkeri til Nytårsaften – stjernekastere, knaldperler og selvfølgelig et par beskyttelsesbriller.

                   Mandelgave til julefrokosten

                   Skal du til julefrokosten med dine voksne venner, anbefaler vi at du går efter en lidt mere spændende og overraskende gave. Ikke alle julefrokoster har risalamande som en del af menuen, så det bør du afklare på forhånd. Men til de fleste julefrokoster kommer retten som forventning og endnu en mandeljagt kan gå i gang.

                   Med børnefri garanti er der frihed til at vælge en lidt mere festlig gave, som ikke desto mindre kan få latteren til at runge i festlokalet. Mandelgaven til voksne kan være alt fra et par flasker af din favoritvin, til et par éngangskameraer til at forevige aftenen med. Du kan også være kreativ og skrive en selskabsleg ned i en kuvert sammen med en præmie og gøre det til mandelgaven.

                   Et sidste tip!

                   Når først du har besluttet hvilken gave, der skal pryde dette års mandeljagt, skal du begynde at tænke over hvordan du vil pakke gaven ind. I mange familier bliver mandelgaven stillet frem for åben skue allerede ved aftenens begyndelse. Tænk derfor over om du måske skal finde en stor flyttekasse, en skotøjsæske, et rør eller noget andet og pakke gaven ind i, så ingen fatter mistanke til hvad der mon gemmer sig i den hemmelige mandelgave.

                   FAQ om mandelgave

                   Har du fået fornøjelsen af at skulle finde dette års mandelgave? Så har du muligvis nogle spørgsmål som du ønsker at få bevaret, heldigvis for dig har vi nedenfor besvaret det oftest stillede spørgsmål til netop mandelgaver. Så ta’ et kig og se om ikke du kan få bevaret dine spørgsmål her.

                   Hvad er en mandelgave?

                   En mandelgave er en gave som overrækkes til personen som har fundet mandlen i risalamanden og derved vundet den traditionsrige konkurrence.

                   Hvor meget koster en mandelgave?

                   En mandelgave koster 200-500 kr. det er muligt at købe en lidt billigere eller dyre mandelgave alt efter temperament.

                   Hvordan vinder man mandelgaven?

                   Man vinder mandelgaven ved at finde den hele mandel i risalamanden, det er sjov at se om man kan formå at gemme den og derved få de andre til at spise rigtig meget for forgæves at finde den hele mandel.