Juleaftensdag. Flæskesteg og and er for længst skyllet ned med to store glas rødvind og masser af brun sovs. Aftenen står på traditioner, familiehygge og et håb om en hvid jul, der aldrig rigtig helt finder vej til lige netop dit nabolag. Selvom du er mæt og bæltet er ved at sprække, er der én særlig ting, du har ventet på lige siden sidste jul: Risalamande. Risengrød blandet med flødeskum og vanilje og overhældt med kirsebærsauce. En overdådig juledessert, der udover at smage fantastisk bidrager med et helt særligt formål: En mandel, der skal findes og en pakke der skal åbnes!
En leg for hele familien
”Man må ikke grave!” råber kusine Emilie fra den anden ende af bordet. Mor forsøger at bevare roen imens du tålmodigt forsøger at skovle en fornuftig portion risalamande op på din tallerken. ”Man må ikke grave!” råber Emilie igen og hamrer sin gaffel ned i bordet. Du sender hende et overbærende smil og giver mormors gamle glasskål videre til din søster, der er klar til at gå i krig. Morfar er allerede begyndt at tykke løs og han forsøger med det dårligste pokerfjæs at skjule at han ikke har fået mandlen. Spændingen stiger efterhånden som skålen bliver mere og mere tom og desserten bliver indtaget med lynets hast. I et øjeblik tror du at du har fået mandlen, men endnu engang, for ottende år i træk sidder din onkel med et smørret smil i hele ansigtet. ”Ja, så blev det alligevel en god jul,” brummer han. Ak ja. En skønne dag. En skønne dag.
Kend din mandelgave historie
Selvom juledesserten kan få selv den yngste og ældste gæst til at hoppe og springe af begejstring, er det de færreste, der rent faktisk kender til historien bag vores alle sammens mandelgave. På trods af at det virker usandsynligt, så har risalamanden altså ikke altid stået på de danske juleborde. Mandlen har heller ikke altid været en del af desserten og mandelgaven er også noget, der senere er kommet til. Mandelgavens historie er både mange år gammel og meget dansk.
En spise fra Danmark
Selvom navnet ’Risalamande’ faktisk er fransk, så stammer den skønne juledessert nu engang fra vores kære fædreland Danmark. For mange år tilbage, var risengrøden den mest kendte juledessert. Dog var både ris og kanel eksklusive eksportvarer og det fik kvinderne i de borgerlige køkkener til at tænke kreativt. I starten af 1900-tallet opdagede kvinderne at de kunne få grøden til at strække længere ved at tilsætte blandt andet flødeskum, en opdagelse der ikke kun gav flere danskere mætte maver, men tilmed skabte en smagfuld juledessert, som de fleste danskere elsker at sætte tænderne i år efter år. Desserten fik af kvinderne det fine franske navn ’Risalamande’.
Legen blev til længe før
Idéen om at komme en mandel i risalamanden og uddele en gave til den, der efterfølgende fandt den i sin grød, er udsprunget af en gammel fransk selskabsleg. I 1500-tallet menes det at en Fransk skik blandt de fornemmeste kredse på Helligtrekongersdag, gik ud på at bage en bønne eller figur ind i en kage. Gæsterne ved selskabet skulle så finde det skjulte element og vinderen fik lov til at ”være konge” for en dag.
En tradition bliver til
Som med mange andre gammeldags traditioner og skikke er der delte meninger og holdninger til, hvordan det hele er opstået. Forklaringen ovenfor er blot én af de mest accepterede historier. Den tradition vi kender i Danmark, skulle altså efter sigende være en kombination af en juledessert fra de borgerlige danske køkkener samt en selskabsleg fra det fineste gamle Frankrig. Selvom det måske ikke er alle, der er lige enige om hvor vores traditioner kommer fra, så er det helt tydeligt at det er noget vi er fælles om. Traditionen med risalamande og mandelgave er faktisk én af de traditioner, danskerne er allermest enige om.
Sådan holder danskerne jul:
- 97% Spiser risalamande
- 96% Har én mandel og én mandelgave
- 84% Spiser and
- 74% Spiser flæskesteg
- 70% Har en chokoladejulekalender
- 57% Følger en julekalender i TV’et
- 48% Bager småkager sammen i julen
- 27% Får besøg af julemanden
Ovenstående statistik er fra 2017.
En hemmelig mandelgave
Det er intet som en god gammeldags juletradition, der kan få hele familien op og ringe. Selv de helt små har lært at lege med – lokket til bordet med håbet om at få fingrene i den store firkantede pakke. Men hvad er der egentlig i den hemmelige mandelgave? For mange er risalamanden endda højdepunktet på hele aftenen og det på trods af at kun én enkelt ved bordet ved, hvad der er på højkant. Der er altid én, der står for at opsøge og indkøbe den perfekte mandelgave, skønt der selvfølgelig er delte meninger om hvorvidt man skal købe en sjov mandelgave, der kan få vinderen til at grine eller en god mandelgave, der rent faktisk vil blive brugt til noget. Alle kan få en god idé til en mandelgave – hvis ikke, er der masser af mandelgave ideer at finde på nettet.
Forskellige mandelgavetraditioner
En mandelgave kan skabe store spekulationer blandt familiemedlemmer. Hvad skal den koste? Hvor skal den købes? Hvem skal være mandelgave ansvarlig til næste jul? Og skal der købes en særlig mandelgave til børn eller blot én mandelgave til hele familien?
Mange familier har forskellige traditioner, når det kommer til mandelgaven. Skal du holde jul sammen med nogle, du ikke har holdt jul med før, kan det derfor være en god idé lige at forhøre dig ad, inden du begiver dig ud for at købe mandelgaven. På samme måde er det godt lige at vide om der vil være børn til julefesten eller om du blot skal købe en mandelgave til voksne.
Den mest klassiske mandelgave
Der vil altid være mandelgaver, der går igen. Dog er den mest klassiske og traditionelle mandelgave: marcipangrisen. Den lille men tunge sukkerbombe kan købes i alle special- og delikatessebutikker men efterhånden også kan i diverse supermarkeder. Den lyserøde gris lavet af sød marcipan stammer helt tilbage fra det ældste danske samfund. Man mener at marcipangrisen var så attraktiv dengang, fordi at grisen var én af danskernes vigtigste fødekilder og at det altså var et symbol herpå.
Sidenhen er den blot gået hen og blevet et symbol på julen men den går stadigvæk igen som mandelgave ved mange danske juleborde.
Populære mandelgaver
Hos de fleste familier varierer mandelgaven år for år for at øge spændingen og overraskelseselementet. Der er dog typisk og ofte gengangere, som kan findes i flere danske hjem. Nogle gaver er bare lidt mere populære end andre. Eksempelvis er brætspil, biografbilletter, lækkerier fra Lakrids by Johan Bülow, Merci chokoladeæske, Wulffmorgenthaler kalender og den føromtalte marcipangris nogle af de danske klassikere.
Hvad skal en mandelgave koste?
I forhold til budget vælger de fleste familier også at holde sig på omkring de 150-200 kroner. Nogle går dog langt over hvor andre prioriterer nogle sjove gaver til billigere penge. Vi mener dog ikke at beløbet er vigtigt. Det vigtigste er hyggen og selskabet. Derfor kan det også være en god idé på forhånd at have aftalt et beløb, så den, der står for at købe mandelgaven ikke selv skal tage beslutningen om hvorvidt gaven skal koste 80 eller 300 kroner.
Her får du seks råd til hvordan du skal få fat i årets mandelgave:
Sådan køber du dette års bedste mandelgave:
- Hav styr på hvilke gæster, der kommer til festen.
- Overvej om du kan købe én gave, der passer til alle eller om du skal købe en mandelgave til børn og en mandelgave til voksne.
- Undersøg hvad mandelgaven var sidste år og forrige år – undgå at købe noget, der minder alt for meget om.
- Søg mandelgave inspiration på nettet og blandt venner – måske støder du på en genial idé.
- Gør noget ekstra ud af gaven og gør den personlig.
- Vær ude i god tid – når juleaften kommer for tæt på bliver de gode gaver byttet ud med julepynt eller mandelgaver til overpris.
Mandelgave til hele familien
Da julen er hjerternes tid, er det mest oplagte naturligvis at købe en mandelgave til hele familien. Med selskabet i centrum er det ikke svært at vælge en gave, der kan glæde alle og enhver. Køber du en mandelgave som alle kan bruge, undgår du sure miner og skuffede blikke og sætter måske endda gang i flere timer med hygge og fest.
Herunder får du fem forslag til en mandelgave, der kan glæde hele selskabet.
5 Mandelgaver til hele familien:
- En oplevelse for hele familien – måske drømmer familien om at tage i biografen sammen, på flødebollekursus eller en tur i cirkus.
- Det nyeste brætspil – så er der garanti for masser af timers sjov efter risalamanden.
- En julekugle med årstal – forevig mindet om denne juleaften med en sjov julekugle med årstal.
- Julehoptimisten – en tidsløs julefigur, der ingen aldersgrænse har.
- Et gavekort til næste års julemarked i Tyskland eller Sverige – hvem bliver den heldige vinder?
Mandelgave til børn
Børn er og bliver de nemmeste at købe gaver til. Naturligvis findes der den slags børn, der grådigt river papiret af den ene gave efter den anden, uden i det mindste at skænke giveren en tak eller så meget som et blik. De utaknemmelige børn er derude men langt de fleste børn bliver lykkelige når deres navn bliver læst op fra et gavemærke. Derfor er det også en fornøjelse at købe mandelgaver til børn.
Udvalget er absurd og kun fantasien sætter grænser. Vil du købe noget spiseligt er det bare om at vælge det mest farverige og ”ulækre” slik du overhovedet kan finde. Vil du vælge noget praktisk, ja så tænk på om børnene kunne bruge nogle nye farveblyanter til skolen, en ny madkasse eller noget andet skoletilbehør. Vil du være sikker på at børnene bliver beskæftiget de næste mange weekender kan et sjovt brætspil, et PlayStation spil eller en spritny kælk være rigtig gode forslag.
5 Mandelgaver til ungerne:
- Kreakits fra en hobbyforretning – så får du ikke alene aktiveret ungerne men måske får du også et nyt slips, et blåmalet fuglehus eller et par filtrede sutsko.
- Entrébilletter til den lokale svømmehal, indendørs legeplads eller klatrehal.
- En kæmpe stor chokoladejulemand – her opfordrer du naturligvis vinderen til at dele med de andre børn.
- En pruttepude eller andre sjove gadgets – er børnene små vil den slags fjollerier gå rent ind.
- Børnevenligt fyrværkeri til Nytårsaften – stjernekastere, knaldperler og selvfølgelig et par beskyttelsesbriller.
Mandelgave til julefrokosten
Skal du til julefrokosten med dine voksne venner, anbefaler vi at du går efter en lidt mere spændende og overraskende gave. Ikke alle julefrokoster har risalamande som en del af menuen, så det bør du afklare på forhånd. Men til de fleste julefrokoster kommer retten som forventning og endnu en mandeljagt kan gå i gang.
Med børnefri garanti er der frihed til at vælge en lidt mere festlig gave, som ikke desto mindre kan få latteren til at runge i festlokalet. Mandelgaven til voksne kan være alt fra et par flasker af din favoritvin, til et par éngangskameraer til at forevige aftenen med. Du kan også være kreativ og skrive en selskabsleg ned i en kuvert sammen med en præmie og gøre det til mandelgaven.
Et sidste tip!
Når først du har besluttet hvilken gave, der skal pryde dette års mandeljagt, skal du begynde at tænke over hvordan du vil pakke gaven ind. I mange familier bliver mandelgaven stillet frem for åben skue allerede ved aftenens begyndelse. Tænk derfor over om du måske skal finde en stor flyttekasse, en skotøjsæske, et rør eller noget andet og pakke gaven ind i, så ingen fatter mistanke til hvad der mon gemmer sig i den hemmelige mandelgave.
FAQ om mandelgave
Har du fået fornøjelsen af at skulle finde dette års mandelgave? Så har du muligvis nogle spørgsmål som du ønsker at få bevaret, heldigvis for dig har vi nedenfor besvaret det oftest stillede spørgsmål til netop mandelgaver. Så ta’ et kig og se om ikke du kan få bevaret dine spørgsmål her.
Hvad er en mandelgave?
En mandelgave er en gave som overrækkes til personen som har fundet mandlen i risalamanden og derved vundet den traditionsrige konkurrence.
Hvor meget koster en mandelgave?
En mandelgave koster 200-500 kr. det er muligt at købe en lidt billigere eller dyre mandelgave alt efter temperament.
Hvordan vinder man mandelgaven?
Man vinder mandelgaven ved at finde den hele mandel i risalamanden, det er sjov at se om man kan formå at gemme den og derved få de andre til at spise rigtig meget for forgæves at finde den hele mandel.